top of page
Depresyon
 
Ruh hastalıklarının “nezle”si olarak da tanımlanan depresyon, en az iki hafta süresince devam eden ve kişinin kendisini çoğunlukla mutsuz hissetmesi, normalde zevk aldığı gündelik aktivitelere karşı ilgi ve isteğinin azalması ile kendini belli eden psikolojik bir rahatsızlıktır. Bununla beraber, kişinin enerji seviyesinde azalma, uyku ve iştahta düzensizlikler, konsantrasyon problemleri, kararsızlık, değersizlik ve suçluluk duyguları, geleceğe dair ümitsizlik ve kendine zarar verme veya intihar düşünceleri gibi belirtiler de depresyon tablosunda ortaya çıkabilir.
 
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre, tüm dünya genelinde 300 milyondan fazla kişi depresyon geçirmekte ve her yıl yaklaşık 800.000 kişi depresyon nedeniyle yaşamına son vermektedir. Ayrıca WHO verilerine göre, 15-19 yaş aralığındaki ölümlerin ikinci önemli sebebi intihar olarak gösterilmektedir.
 
Depresyonda olan kişi, gündelik işlevlerini yerine getirmekte oldukça zorlanmakta ve buna bağlı olarak aile, okul ve/veya iş yaşamında ciddi problemlerle karşılaşabilmektedir.
 
Depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız, yaşadığınız problemler ve bunların sizin üzerinizde yarattığı etkilerle ilgili sevdiğiniz, güvendiğiniz birileriyle konuşmaya çalışın. Bazen sevdiğimiz birileriyle konuşmak kendimizi daha iyi hissetmemize yardımcı olabilir. Kendinizi iyi ve mutlu hissettiğiniz dönemlerde ilgilendiğiniz ve yapmaktan keyif aldığınız faaliyetlere tekrar yönelmek ve bu doğrultuda en azından küçük adımlar atmak faydalı olacaktır. Depresyon, doğası gereği sizi kendi kabuğunuza çekmeye çalışsa da, sevdiklerinizle birlikte daha çok vakit geçirmeye çalışın. Günlük kısa süreli yürüyüşler bile olsa, fiziksel olarak hareketli olmaya gayret edin. Beslenme ve uyku düzeninizin çok dışına çıkmamaya, alkol ve buna benzer keyif verici maddelerden uzak durmaya çalışın.  Bu gibi maddeler, mevcut depresyon belirtilerinizi sadece daha da kötüleştirir.
 
Ancak içinde bulunduğunuz depresif duygudurum nedeniyle, öz bakımınız da dahil olmak üzere, gündelik işlevlerinizi yerine getirmekte zorlandığınızı farkediyorsanız, mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Depresyonun şiddeti ve kişinin etkilenme durumuna göre, psikoterapi veya antidepresan tedavisiyle, bazen de her ikisinin birleştirildiği tedavi planlarıyla sonuç alınabilmekte ve kişi normal yaşantısına devam edebilmektedir.
Unutmayın ki depresyon, her insanın yaşam boyu girip çıkabileceği bir dönemdir ve kesinlikle bir zayıflık veya yetersizlik belirtisi değildir.
 
 
 
Uzman Psikolog Zeynep Çakırlı Alşan
bottom of page